Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudod-e?

 

 

 

... hogyan vizsgálják meg a haj állapotát? Az orvos 50-70 hajszál alapján mond véleményt. Általában a hajszálak 85 százaléka növekedő fázisban van, egy százalék nyugalmi szakaszban és 14 százalék kihullófélben.

 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

... hány hajszálad van? Ez a haj színétől függően változik. A vörös hajúak fejét 90 ezer, a szőkékét 140 ezer díszíti. Csak 2-3 hónapig láthatók, mert késöbb a növő haj lelöki őket. A dúshajúaknak naponta akár 70-100 hajszáluk is kihullhat, és ez így természetes.

 

 

 

 

... a stressz árt a hajnak? Ha a hajhagymák vizsgálatakor 14 százaléknál több hullik ki, fordulj orvoshoz! Anyagcserezavar, fertőzés, terhesség, mûtétek, stressz következtében szokott bekövetkezni kóros hajhullás.

 

 

 

 

... mikor beteg a haj? Ha a körkörös alakban nagyon gyorsan, szinte csomókban hullik ki. Ennek oka lehet hajhagyma-gyulladás, erősebb megfázás vagy pikkelysömör is.

 

 

 

Kép

 

 

 

 

... mi okozza a kopaszodást? A hajhullás 80 százalékát örökletes és hormonális okok együttesen okozzák. Ha a férfi hormonok örökletes kopaszodási hajlamot mutató hajhagymákkal érintkeznek, hamarosan nem lesz szükség fésüre. A kollagénszálak megmerevednek a hajhagyma körül, és mivel nem kapnak elegendő tápanyagot, lassanként meghajlanak, elgyengülnek. A faggyúmirigyek viszont továbbra is működnek és nagyon zsírossá teszik a fejbőrt.

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

... hogy szoktak a nők is kopaszodni? A nőknél is van hasonló tünet, bár az övék jóval kisebb mértékû. A halántéknál látszik meg a legjobban, míg a hajkorona egészét arányosan éri el. A férfiaknál a fej tetején, illetve a kisagynál kezdõdik. Ők általában – amennyiben ezt öröklik –, félig vagy teljesen megkopaszodnak.

 

 

 

 

... megállítható az öröklött hajhullás? Ha időben felismerik, igen. Hormonkészítmények és erösítő oldatok keverékét ajánlják az orvosok, bár a páciensek egy része nem bírja a hormonkészítmények mellékhatását.

 

 

 

 

... a hajhullás veszélyét magunk is csökkenthetjük? Hidegben ne járj hajadonfött! Különösen télen húzz sapkát. Vizes fejjel soha ne menj ki az utcára. Ha fested vagy festeted a hajad, azt mindig megfelelő  hajfestékkel, szakszerűen tedd.

 

 

 

 

 

Kép