Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hajmosásról

2008.10.10

 

Csak megmosom és indulok is – hallhattuk évekkel ezelőtt a legendává érett mondatot. Ám az életben a hajmosás nem ilyen egyszerű. Nem mindegy, mivel és hányszor, mint ahogy az sem: hogyan.

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

A hajmosás gyakorisága két tényezőtől függ: mennyire piszkolódik a haj, illetve mennyire száraz vagy zsíros a fejbőr. Sajnos sokan veszik félvállról a hajmosás folyamatát, pedig a legtöbb és a haj számára legkárosabb bűnöket ilyenkor követhetjük el.  Gyorsan zsírosodó hajnál esztétikai szempontok miatt, illetve olyan helyeken, ahol a haj gyorsan bepiszkolódik, indokolt lehet a viszonylag gyakori hajmosás, de egyébként hetente egyszer-kétszer elegendő megmosni.

 

 

 

A nagyon gyorsan zsírosodó hajat naponta is moshatjuk, de arra ügyelni kell, hogy a célnak megfelelő, kímélő, mindennapos hajmosásra alkalmas samponnal történjen. Ellenkező esetben a többszöri hajmosás nagyon igénybe veheti, kiszáríthatja a fejbőrt.

 

 

 

A ma is divatos „kettő az egyben” (2 in 1) samponok használata egyre gyakoribb hajmosásra ösztönöz. Sokan a hajuk, fejbőrük megváltozott minőségét, vagy a piszkos városi levegőt okolják ezért – ami részben igaz is lehet. Ugyanakkor a leggyakoribb magyarázat a „kettő az egyben” sampon használatából fakad. Az ilyen sampon balzsamot is tartalmaz, aminek az a feladata, hogy a hajon védőréteget képezve védje és jól fésülhetővé tegye a hajat.

 

 

A sampon nem tisztítja le a hajról a saját balzsamhatóanyagát, ezért bizonyos réteg mindig marad a hajon, s állandóan ugyanazt a kombinált sampont alkalmazva ettől sohasem lehet megszabadulni. A haj végül teljesen ápolatlan hatást kelt. Ezért célszerűbb a kombinált készítményeket csak ritkán használni, például utazáskor (amikor körülményes két flakont is bepakolni), vagy amikor gyorsan kell elkészülni.

 

 

A különálló balzsam és sampon használatán túl mindig érdemes két jól bevált sampont felváltva használni. Így nagyobb eséllyel biztosítható, hogy az egyik szer a legközelebbi hajmosáskor eltávolítja a másik esetleges maradékát a hajszálakról.

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Minőség és mosás

 

 

A hajminőséget alapvetően az határozza meg, milyen haj nő ki a hajhagymából. Néha sokat lehet segíteni a megjelenésén, de a különböző balzsamok, pakolások nem befolyásolják az utána növekvő haj minőségét – azon csak nyugodt, stresszmentes életmóddal és megfelelő táplálkozással lehet változtatni. A haj elhalt szövet, ezért ápolása leginkább a cipőéhez hasonlítható: gyakran be kell kenni cipőkrémmel. Tehát a hajápoló szerek is csak rendszeres alkalmazással érik el a kívánt hatást.

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

- Hajmosás előtt mindig ki kell fésülni a hajat, majd alaposan benedvesíteni. A sampon (kétszeresre hígítva) csak ezután kerüljön rá – mennyisége mindig a haj hosszúságától függ. Általában elegendő a hajat egyszer besamponozni és alaposan átdörzsölni, a másodszori samponozás csak piszkos hajnál, illetve heti egyszeri mosásnál indokolt.

 

 

- A mosásnál érdemes az ujjbegyünkkel megmasszírozni a fejbőrt is. (A könnyű masszírozásnál a fejbőrnek szinte nem szabad megmozdulnia, az erőteljes dörzsölés tilos.)

 

 

Kép

 

 

 

A helyes masszírozás serkenti a vérkeringést, ezáltal kicsit mérsékelheti a hajhullást és a faggyúképződést. Fontos, hogy a víz ne legyen forró, mert hosszútávon kiszáríthatja a hajat, de ha túl hideg, korpásodást okozhat. Amikor hajunkat bevizezzük, legyen melegebb a víz, mert könnyebben beszívja a tápanyagokat, öblítésnél pedig legyen egy kicsit hidegebb, így erősíthetjük azt. Az öblítés tartson legalább háromszor olyan hosszú ideig, mint a mosás, soha ne maradjon sampon vagy balzsam a hajadon! Az aranyszabály itt is igaz: a több kevesebb! Tévhit, hogy minél többféle hajápolót használunk, annál fényesebb, egészségesebb, szebb lesz, ugyanis a túl sok balzsam és pakolás elnehezíti, zsírossá teszi hajunkat.

 

 

Kép - Masszírozás után ritka fogú, legömbölyített sertéjű kefével óvatosan bontsuk ki a hajat, és alaposan, több percen át öblítsük. Balzsam használata esetén szintén érdemes kefével kifésülni öblítés előtt.

 

 

 

- Ezután a jó nedvszívó frottírtörülközővel alaposan, de kíméletesen szárítsuk meg a hajat – különösen a tövét –, majd a hajvégekre lecsurranó nedvességet többször is töröljük le. Semmiképpen ne dörzsöljük, mert a vízes haj sokkal sérülékenyebb. Jobb ha finoman kinyomkodod a törölközövel a vizet a hajból.  Így a hajban maradt nedvesség több mint ötven százaléka eltávolítható, ami alaposan lerövidítheti a hajat nem éppen kímélő hajszárítás idejét.

 

 

 

Kép Ha megszáradt, még legalább fél óráig ne menj ki a lakásból, mert a hajhagymák könnyen megfázhatnak ami zsírosodáshoz és hajhulláshoz vezethet. 

 

 

 

 

A hajvasalót és a hajsütővasat csak nagyon ritkán használd!  Nagyon árt hajszálaknak ha 200 celsius fokon égeted őket.

 

 

______________________________________________