Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érzékeny, igénybevett haj ápolása

 

Érzékeny, igénybe vett haj ápolása

 

Európában minden második nőnek túlzottan igénybe vett a fejbőre, ezt állapította meg az IPSOS közvélemény-kutató intézet. A kiváltó okok között lehet a stressz, a hajlam, a nem megfelelő táplálkozás és a száraz, fűtött levegő. A viszkető, feszítő fejbőr pedig nemcsak hogy kellemetlen, de az ezzel járó folyamatos vakarás károsítja a hajszálak felszínét is.

 

A fenti tünetek ellen ma már kíméletes samponokkal és balzsamokkal tehetünk, melyekben gyulladáscsökkentő linolsavak, nyugtató édesgyökér- vagy kiegyenlítő eukaliptusz-kivonat található. Mindemellett ajánlatos kerülni mindent, ami izgatja a fejbőrt, például a túl forró zuhanyt vagy hajszárítót, illetve a hegyes fogú fémfésűket. Újabban kaphatók már érzékeny fejbőrre való formázó termékek is: bőrsemleges pH-értékűek, és nincs bennük sem illatanyag, sem színezék, sem tartósítószer.

 

Még ennél is kellemetlenebb, ha fehér korpaszemcsék láthatók a hajszálak között. A fejbőr ahelyett, hogy szokott módon 28 naponként megújulna, hirtelen elkezdi ledobálni magáról az apró hámsejteket.  A korpa leggyakoribb oka a malassecia élesztőgomba.  A korpásodás elleni samponok hatóanyagaikkal, például cinkkel vagy szeléndiszulfiddal enyhítik a gomba hatását (időközben már kapható korpásodás elleni sampon festett hajra is). Mindenki számára érvényes, hogy amint abbahagyja a korpásodás elleni termék használatát, a gomba „meggyógyul”, és pár nap múlva már újra megsokszorozódik.

Ez tulajdonképpen a fejbőr természetes alkotórésze, melynek működése valamilyen okból kibillen az egyensúlyból. A „bűnös” általában a pubertás- vagy a változókori hormonváltozás, a stressz vagy a nem megfelelő táplálkozás. A zsírosodásra hajlamos fejbőrű embereknek gyakrabban korpás a hajuk. Ha a korpa mellé még különböző gyulladások is társulnak a fejbőrön, vagy a sampon egyáltalán nem használ, akkor forduljunk bőrgyógyászhoz, hogy kizárhassuk a lehetséges megbetegedéseket.