Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajápolás - óvatosan!

 

A haj és ápolása kiemelt szereppel bír a mi kultúránkban is. Ennek megfelelően meglehetősen sokat törődünk vele – de vajon a megfelelő módon és szerekkel?

 

 

A kozmetikai ipar irdatlan mennyiségű terméke között ember legyen a talpán, aki kiismeri magát. Mivel Magyarországon a fogyasztóvédelem úgy általában - személyi feltétel és eszközrendszerét tekintve - még jóindulattal sem mondható megfelelőnek, nem árt, ha más, fejlettebb országok tapasztalatait, vizsgálati eredményeit is megismerjük. Az Öko Test német fogyasztóvédelmi magazin több mint 15 éve figyeli árgus szemekkel - sok egyéb mellett - a kozmetikai piacot is. Laboratóriumi vizsgálatainál meghatározott egészségkárosító anyagok keresésére (ld. kritikus anyagok) koncentrál. Minősítésében ezen kívül csomagolási, környezetvédelmi szempontok is szerepet játszanak.  

 

Hajápoló szerek   

A haj fésülhetősége nagyban függ a hajzat minőségétől. A hajszálak élő anyagok, színüket, vastagságukat alapjában véve örököljük. Számos tényező, így

 

 

 • bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy csökkent működése, vérszegénység);
 • a vitaminhiányos táplálkozás és bizonyos elemek hiánya (vas, réz, szilícium, A- vitamin, biotin);
 • különféle környezeti ártalmak, mint például a hideg, a szél, a fűtött szoba száraz levegője, nyáron az erős napfény (szolárium is), az uszodai klóros víz;
 • a hibás hajápolás: túl gyakori fejmosás, agresszív samponok, hajápoló szerek (pl. dauervíz, a festékek vegyi anyagai), a hajszárító is leronthatja hajzatunk állapotát, s hozzájárul ahhoz, hogy a haj szárazzá, törékennyé váljon, és a fejbőrön lemezes szarulerakódások alakuljanak ki.

 

 

Mint általában, itt is első sorban a megelőzésre kellene törekedni. A legjobb lenne, ha vigyáznánk a hajunkra (pl. ha kell, sapkát hordanánk), és megelőznénk a bajt. A károsodott fejbőr és hajzat ápolásánál ugyancsak gondolni kellene a kiváltó ok(ok) megszüntetésére.

A kevés sokszor többet ér

 

 

 

Csak annyi és olyan hajápoló szert használjunk, amire valóban szükségünk van. Bár van olyan szakember, aki azt állítja, hogy egészséges hajzat esetén nincs szükség speciális hajápoló szerekre, és a meleg víz is elegendő a szennyeződések és a felesleges zsír lemosására, higgyük el, hogy a szennyezett környezet és a kemény víz miatt elégedettebbek leszünk az eredménnyel, ha legalább kis mennyiségben valamilyen kíméletes hatású mosószert és kemény víz esetén öblítőt is használnunk.

 

 

Normális hajzat esetén egyáltalán nem indokolt a napi hajmosás. A javasolt mennyiség függ a haj hosszúságától. Félhosszú hajra, normális erősségű hajszál esetén (0,05 - 0,07 mm) fél evőkanálnyi sampont javasolnak, vékony szálú hajzat esetén ennek a felét.

 

 

A konvencionális samponok szinte mindegyike erősen szárító mosóaktív anyagokat (natrium laurytsulfat, natrium laurylsulfat) és egyéb bőrkárosító adalékanyagokat (pl. PEG emulgálószert, konzerváló anyagokat, parabéneket) tartalmaz. Ezeknél a samponoknál különösen figyelni kell a mennyiségre. Jobban tesszük, ha hígítva használjuk a sampont, és alaposan kiöblítjük a hajszálak közül.

 

 

Még jobb, ha a reform-boltokban kapható lávaföld, vagy bőrkímélő kókusz- és cukortenzideket tartalmazó samponokat kenünk a fejünkre (amikor "glukoside" szerepel a szóösszetételben akkor biztosak lehetünk benne, hogy bőrbarát mosóaktív anyagokról van szó, pl.: Cocos Glucoside, Decyl Glucoside, Alkylpolyglucoside). Az ásványi anyagokban gazdag földeket vízzel kell péppé keverni, s ugyanúgy használhatóak mint általában a samponok. Kaphatóak készre kevert folyékony földes samponok is.

 

 

Sampon-körkép 

 

Az Öko Test magazin 2006 júliusában tesztelte a gyermeksamponokat, amelyek fürdésre is használhatóak. A „nagyon jó" (sehr gut) minősítést mindössze csak egy ellenőrzött natúrkozmetikai termék (a Logona sampon és tusfürdő) kapta meg ("bio" termékeket árusító üzletekben lehet utánakérdezni). 

 

Némileg megnyugtató lehet, hogy a vizsgált gyermeksamponok már egyáltalán nem csípik a szemet és a többség (11 termék) jó osztályzatot kapott. Ezek között több készítmény a hazai üzletek polcain is megtalálható: a Balea (Dm drogéria), a Bübchen, a Fa, a Nivea, a Penaten, a Sanosan. Bár ezekben nem találtak kritikus konzerválószereket és allergizáló illatanyagokat, sajnos a polyethylenglikol (PEG) emulgálószer (vagy származékai) és a natriumlaurylsulfát erősen habzó és szárító mosóaktív anyag egy kivételével mindegyikükben szerepelt (kivétel a Logona volt).

 

A lap szeptemberi számában 30 normál hajra kínált sampont vizsgáltak. A legjobb eredményt, ha az árat is figyelembe vesszük, az Alverde Olive/Henna sampon érte el (DM drogériában valószínűleg hozzájuthatunk). Az ugyancsak nagyon jó osztályzatot kapott, ellenőrzött natúrkozmetikum jelzésű Dr. Hauschka narancs-makadámia sampon ennél már 3 és félszer többe kerül. Kiválónak ítélték még a kontrollált natúrkozmetikum Logona (Daily Care), a Lavera (Glanz) és a Neobio (Natural) samponokat, ez utóbbiak közepes árkategóriába tartoznak. 

 

Tizenegy sampon azért kapott egy fokkal gyengébb jó minősítést, mert PEG-emulgálószert is tartalmaztak. Itt találhatjuk a legdrágább Weleda (gesztenye) sampont is, ami ötször annyiba kerül, mint az Alverde terméke. Az ismertebb, nálunk is kapható márkák közül érdemes megemlíteni az Yves Roches Phytum Aktív sampon közepes minősítését. Nagyon meglepő, hogy 9 sampon elégtelen minősítésben részesült, köztük a Magyarországon jó hírnévnek örvendő L'Oreal Elvital multivitamin sampon, a Dove Milde&Balance, a Garnier Fructis samponja, a Pantene Prov. Classic sampon. A L'Oreal termékben 10%-nál magasabb mennyiségben volt paraffin, ráadásul problémás moschus illatanyagot, konzerválószert és PEG-et is tartalmazott. A Dove-ben ugyan nem találtak kritizálható illatanyagot, viszont környezetszennyező, allergiát okozó halogénorganikus kötésű összetevőt igen.

Illóolajokkal, növényi főzetekkel, de elsősorban megfelelő táplálkozással sokat tehetünk az egészséges és szép hajért. Íme néhány tipp házi szépüléshez.

Az egészséges haj dús, fényes, tapintása selymes, a hajszálak végei épek, a fejbőr se nem száraz, se nem zsíros. Általában azonban kevesen elégedettek hajzatuk állapotával.

 

 

A leggyakrabban a következő problémákkal találkozhatunk:

 

 

 • a haj gyorsan zsírosodik,
 • a fejbőr és természetesen ilyenkor a hajszálak is szárazak, a végük töredezett,
 • a megszokottnál több hajszál hullik ki,
 • a haj fénytelen, fakó,
 • a fejbőr viszket, korpásodik (ez többnyire együtt jár a fejbőr szárazságával),
 • száraz szarulemezekből álló úgynevezett plakkok borítják a fejbőrt.

 

 

Zsíros vagy száraz?

A konkrétabb ápolási teendők mellett a provokáló tényezők kiiktatására is gondolni kell, hiszen ha nem változtatunk rajtuk, akkor a természetes anyagok jótékony hatásai sem érvényesülhetnek teljesen.

 

 

A zsírosodásnak például a genetikai hajlamon túl az elfogyasztott élelmiszerek kedvezőtlen zsírsav-összetétele, a normálisnál zsírosabban étkezés is az oka lehet. Sőt attól is zsírosodhat a fejbőr, ha a kelleténél gyakrabban mosunk hajat. Következésképpen a zsíros és száraz hajúaknak az étkezésre is figyelniük kell.

 

 

Kíméletesen tisztító növényolaj bázisú (pl. kókuszzsír, hamuzsír…) mosószappan, vagy az úgynevezett szappansamponok használatával, gyógynövényes öblítéssel, hajvizekkel csökkenthetjük a zsírosodás mértékét, s így a hajmosások idejét is kitolhatjuk.

 

 

A szintetikus anyagokból álló hajápoló készítmények, festékek, fixálók, dauervíz rendszeres alkalmazása, a forró légfúvók előbb-utóbb szintén kért okoznak a hajszálakban: szárazzá, töredezett végűvé teszik. Természetesen a korral is számítani lehet a hajszálak ritkulására, elvékonyodására.

 

 

 

Sok esetben már attól is javul a fejbőr és a hajzat állapota, ha a hagyományos hajápolókról természetes anyagokból

 

 

álló készítményekre váltunk (növényi olajos sampon, növényi kivonatos öblítő, illóolajos hajolaj), és a hajszárítót alacsonyabb fokozatra kapcsoljuk.

 

 

 

 

Növényi olajos fejbőr-masszázzsal, és tápláló (pl. tojás sárgáját, ötvenen felül akár méhpempőt is tartalmazó) hajpakolásokkal mindenbizonnyal javulni fog a hajzat állapota.

Hull?

 

 

A hajhullásnak számos oka lehet: száznál többet ismerünk. Ezek között szerepel többféle betegség (pl. rossz pajzsmirigyműködés), bizonyos gyógyszerek, fémterheltség, vegyszerek hatása, vitaminhiány, a fejbőr, a hajhagymák nem kielégítő anyagcseréje.

 

 

Mindenesetben meg kell próbálni felderíteni az okot vagy okokat. Ha orvosi kezelést nem kívánó problémáról van szó, akkor a fejbőr vérkeringésének, valamint a hajhagymák anyagcseréjének javítására érdemes koncentrálni.

 

 

 

E célra többféle gyógynövényt és illóolajat is kipróbálhatunk: rozmaring, gyömbér, zsálya, cédrus illóolajok. Harminc ml-es üvegbe tegyünk összesen 10-15 csepp természetes, jó minőségű illóolajat (figyeljünk a kontraindikációra !), majd töltsük fel az üveget jojoba olajjal.

Naponta reggelenként cseppentsünk az ujjbegyeinkre a keverékből, és a hajszálak alá nyúlva gyengéden masszírozzuk meg a fejbőrt. Ennél töményebb keveréket csak aromaterápiás ismeretekkel rendelkező szakember felügyelete mellett használjunk.

 

 

Viszket?

 

 

 

Ekcémára hajlamos, viszkető fejbőr esetén is a szappansamponok használatát javaslom (pl. a „Szépítőfüvek” feketeszappanja), a benne lévő ichtyol kiválóan megnyugtatja a viszkető, gyulladásra hajlamos fejbőrt. Az erélyes tenzideket (Na-laurylszulfat) nem tartalmazó samponok is jók, mint a   teafaolajos tusfürdő és sampon.

 

 

Gondoljunk arra is, hogy a fejbőr viszketését a fejbőrön maradt samponmaradványok is kiválthatják. Heti rendszeres hajmosás esetén általában elég, ha egyszer samponozzuk be a hajunkat, majd a mosószert alaposan öblítsük ki.

Végül az előre oda készített langyos almaecetes vízzel vagy növényi főzettel (csalán, zsálya, kamilla, cickafark, sarkantyúka, görögszéna stb.), amelybe pár csepp citromot is tehetünk, öntsük le a hajat. A szárítást ez esetben is kíméletesen végezzük.

Korpás? 

A fejbőr keringésének élénkítése a korpásodás kezelésére is hatásos. A jojoba olajhoz ilyenkor rozmaring, teafa és pacsuli illóolajakat tehetünk (30 ml olajhoz max. 10 cseppet). Mindkét illóolaj gyulladáscsökkentő, fertőzést gátló, gombaölő hatású, utóbbinak ráadásul nagyon kellemes az illata. Az illóolajokból pár cseppet hajmosáskor a samponba is csepegtethetünk.

 

 

 

Univerzális dió

 

 

Kiválóan használható hajápoláshoz a diófa (Juglans regia) levele, rügye, a termés burka, sőt a dió kisajtolt olaja is.

 

 

 • A barna haj színét intenzívebbé, fényesebbé tehetjük, sőt rendszeres használata során a hajszálak erősebbé válnak, ha érettebb diólevelek főzetével öblítjük le. Ezt az oldatot akár hajmosásnál a sampon hígítására is felhasználhatjuk. (Szőkehajúaknak a kamilla való).
 • Zsíros, korpás haj állapotának javítására diólevelekből is készíthetünk pakolást. A megszáradt diólevelet (tehetünk mellé más gyógynövényt is, pl. csalánt, zsurlót) megőröljük, kamillatea főzettel, körömvirág olajjal híg péppé keverjük, s mint a fodrászok a hajfestéket, felkenjük a fejbőrre. Zuhanysapkát teszünk rá, és frottír törülközővel bedunsztoljuk.
 • Diórügyekből, levelekből, zöld burokból főzött teával való öblítés nagyon ajánlható gombás, plakkos, ekcémás bőrelváltozások kezelésére.
 • Hajhullás, korpásodás esetén fejbőrünket rozmaring illóolajos dióolajjal is megmasszírozhatjuk.
 •